Gifstof gecreëerd door Ali Chemicalie of de verlosser van mensen met overgewicht en zieke cravings voor zoetigheid? Dit is toch vaak de discussie die deze zogenaamde kankerverwekkende zoetstoffen teweeg brengt. In dit artikel gaan we de bullshit eens filteren van de feiten #mlp #bullshitbusters
Wat zijn E-nummers?
Een E-nummer is een benaming van een stof die wordt toegevoegd om de eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Dit kan een kunstmatig gemaakte stof zijn, maar ook een stof die van nature voorkomt in planten of dieren. Zo is de benaming voor aspartaam is bijvoorbeeld E951 en heeft Vitamine C het E-nummer E300. Een E-nummer zegt dus niks over het feit of een stof kunstmatig is of niet.
Chemisch of ‘natuurlijk’?
Heel simpel: alle ‘stoffen’ zijn chemisch. Zo consumeer jij dagelijks waarschijnlijk al 1,5 liter of meer H2o (water)! Potverdrie tante Truus, jij ouwe lichtgevende chemische gloeibol! Elke stof heeft dus een chemische formule (zie afbeelding), dus ook groente en fruit producten en niet alleen datgeen geproduceerd is in een kernreactor…
Zijn E-nummers veilig?
Het logische antwoord hierop is dus: JA! Sterker nog, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken is een E-nummer juist een officieel certificaat dat garant staat voor de veiligheid van een bepaalde stof. E-nummers zijn dus niet de duivel, het zijn juist de stoffen en middelen die door de Europese Unie gekenmerkt zijn als ‘niet schadelijk’ en ‘veilig te consumeren’.
Belangrijk om te vermelden: Er is ook een bovengrens vastgesteld, ook wel ADI. Overschrijd je die, dan KAN een overmaat hiervan nadelige effecten hebben voor je gezondheid.
Nemen we de ADI voor aspartaam bij een man van 70 kilo dan komt dit neer op 10 flessen cola light van 2 liter per dag. PER DAG!! Besef dit even. Voordat je dit dagelijks naar binnen hebt gewerkt lig je allang tussen 6 planken, aangezien je dan tragisch gestorven bent aan een water-vergiftiging…
Side note: De ADI wordt berekend door de laagste dosering waarbij bijwerkingen zijn bevonden te delen door een factor van 100 tot 1000. Even vertalend naar de praktijk komt dat voor aspartaam in werkelijkheid neer op z’n 1000 flessen cola light per dag waarbij het schadelijk is.
Hebben zoetsstoffen effect op insuline en eetlust?
Wanneer we het lichaam bestuderen en weten hoe het lichaam reageert op energie-inname, dan weten we dat een insulinepiek wordt gerealiseerd door calorieën. Calorieloze zoetstoffen verhogen de insuline afgifte dus niet. Dat is de hele reden waarom diabeten ook vaak van suiker in de thee naar zoetjes gaan. En nee er is ook geen magisch-spiderman-DNA-muterend proces waardoor je ineens het metabolisme van je lichaam hackt en insuline afgifte gaat verhogen of ineens insuline resistent wordt. De aarde is ook nog steeds rond en Sinterklaas is je buurman (sorry).
Zoetstoffen verhogen je eetlust ook niet! Ze zouden je drang naar (zoet) eten wel kunnen verhogen, maar dit doen in principe alle snacks + zoetigheid. Zeg nou eerlijk, wie voelt zich voldaan na 1 stukje chocola?
Verder verhogen kunstmatige zoetstoffen wel je voorkeur voor zoete producten, maar alle zoete voeding heeft (helaas) dit effect.
Conclusie
1. E-nummer zoetstoffen zijn veilig en hebben geen negatieve impact op je gezondheid zolang je de ADI in acht neemt. Onthoud daarbij dat de ADI over het algemeen absurd hoog is en nagenoeg onmogelijk is te overschrijden, zelfs wanneer je je best ervoor doet.
2. Zoetstoffen zijn een slimme vervanger voor kcal bevattende dranken en de uitkomst om caloriearm extra smaak aan je maaltijden toe te voegen.
3. Calorieloze zoetstoffen verhogen de bloedsuiker- en insulinewaarden niet, simpelweg, omdat ze geen calorieën bevatten.
4. In het meest ongunstige geval wordt je voorkeur voor zoete voeding verhoogt.