Zink is een spoorelement met meer functies dan de rest van de spoorelementen gecombineerd.
Het is belangrijk voor het functioneren van je zenuwstelsel, lichaamsgroei, voortplantingsorganen, testosteronproductie, herstel van wonden, eiwitsynthese aka spiergroei, en last but not least voor het functioneren van je immuunsysteem. Aardig belangrijk kunnen we wel stellen dus 😉
Een tekort aan zink kan zorgen voor:
- Huidproblematiek zoals een droge huid, acne, afwijkingen aan de huid, verminderde weerstand tegen infecties
- Achterblijvende ontwikkeling van het geslacht
- Ontstekingsaandoeningen
- Nachtblindheid
- Verminderde of veranderde reuk en smaak
- Verslechtering van het haar zoals het dunner worden
Aanbevolen hoeveelheid zink:
Als krachtsporter heb je een verhoogde behoefte aan zink. Wij hanteren de volgende aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink voor krachtsporters:
Mannen: 20 mg (elemental) zink per dag
Vrouwen: 14 mg (elemental) zink per dag
Overzicht met producten rijk aan zink:
Zink zit in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen. In plantaardige producten zitten antistoffen die het moeilijker maken voor je lichaam om de zink op te nemen.
Een overschot aan zink:
Meer is niet perse beter. Er is voor zink namelijk wel een bovengrens. Overschrijd je deze, dan kunnen er nadelige effecten plaatsvinden. De aanvaardbare bovengrens voor zink is 40 mg. Om deze reden raden we aan nooit meer dan 20 mg zink te suppleren. Je krijg namelijk ook nog zink binnen uit voeding. Een structureel overschot aan zink kan zorgen voor een koper tekort en klachten die hieraan gerelateerd zijn. Zoals een tekort aan rode bloedcellen en in sommige gevallen zelfs een tekort aan bloedplaatjes.
Wil jij weten of je zink zou moeten suppleren klik dan hier om dit te berekenen.
Suppletie van zink
Als je zink wilt suppleren hou er dan rekening mee dat niet elke vorm van zink even goed opneembaar is. Zo is net als bij magnesium de ‘oxide’ vorm zeer slecht opneembaar. No-go-zone voor de consument, maar wordt jammer genoeg ontzettend veel verkocht door de supplementen industrie. Waarom? Goedkoop voor hen, duurkoop voor ons. Hetzelfde geld voor zinksulfaat. De volgende zink vormen staan in volgorde van goed opneembaar naar minder goed opneembaar.
- Zinkmethionine
- Zinkoroaat
- Zinkpicolinaat en zinkbisglycinaat (3x zo goed opneembaar als gluconaat/citraat)
- Zinkgluconaat en zinkcitraat
- Zinksulfaat en zinkoxide aka troep
Calcium, magnesium en ijzer concurreren met zink voor opname. Simpel gezegd: combineer je zinksuppletie liever niet met een calcium/magnesium/ijzer-rijke maaltijd. Praktisch gezien: ga niet je zink innemen wanneer je je kwark inneemt.
Eet je bij je avondeten een shitload aan spinazie → niet heeeel handig om je zink te nemen.
Tip: neem je suppletie altijd wel bij een maaltijd in en neem het niet los.
Ga terug naar het overzicht