Spiergroei 101 – Deel 3 – Spierschade

×
Ga terug naar het overzicht

En de laatste factor zoals benoemd in deel 2: 

  • Spierschade
Spiergroei 101 - Deel 3 - Spierschade

Mensen vergissen zich nog wel met spierschade en spierpijn. Spierschade is namelijk iets fysiologisch, als in: je kan het daadwerkelijk zien dat er schade is. Vergelijk het met een auto waar je een dikke kras op hebt.

Spierpijn is een neurologisch iets. Los van het feit dat het GIGANTISCH complex is en dat mensen al decennia lang proberen te ontrafelen hoe het precies werkt, weten we wel dat het een soort van beschermingsmechanisme is van ons zenuwstelsel om ons te behoeden voor “gevaar”.

On topic: Spierschade

Dit is meer een (logisch) gevolg van krachttraining en niet per se iets wat je wilt nastreven. Spierschade verwijst naar de kleine scheurtjes in de spiervezels die optreden als gevolg van een intensieve training, vooral bij excentrische contracties (waarbij de spier verlengt terwijl hij onder spanning staat). 

Voorbeeld: je doet een dumbell curl, je brengt je vuist met het gewicht van beneden naar de voorkant van je schouder. Deze fase van de beweging = concentrisch. De teruggaande beweging = excentrisch. 

Train je hard genoeg, dan ontstaan er dus scheurtjes. 

Scheurtjes leiden tot een ontstekingsreactie op die desbetreffende plek, waardoor je lichaam hulptroepen stuurt om het te fixen.

Onderdeel van deze hulptroepen zijn witte bloedcellen en andere strijders die het spierweefsel repareren.

Fact: Eiwitten uit voeding bestaan uit aminozuren en deze zijn een groot onderdeel van deze cocktail.

Het lichaam zit zo in elkaar dat wanneer het (gedeeltelijk) kapot gaat, het graag beter bestand wilt zijn tegen de opgelegde belasting (gevaar), zodat het de volgende keer beter beschermd is. 

Dit is ook de reden dat de belasting op de spier elke keer iets meer moet zijn, anders vindt er dus geen aanpassing en dus ook geen spiergroei plaats. 

Jawel, zie hier de Jip & Janneke uitleg van spiergroei 🤓

Spierpijn

Erge spierschade kan zich uiten als spierpijn (grote bedreiging). Spierpijn is vooral een reactie op belasting die het niet gewend is. Wanneer spierpijn altijd heftig is, is dat een slecht teken, want doordat je de belasting herhaalt zou je lichaam moeten wennen aan de belasting (spierpijn zou dus moeten afnemen maar hoeft niet compleet te verdwijnen).

Conclusie: 

Wil je spiergroei stimuleren dan is mechanische spanning nummer 1. Metabole stress en spierschade zijn hierbij ook redelijk onmisbare aspecten van krachttraining. Heb je namelijk NOOIT spierpijn en laat spiergroei te wensen over, wellicht is het slim om een stukkie harder te trainen 😉 

Deel 1 of deel 2 nog niet gelezen?

Wil jij op de hoogte blijven van onze meest recente post volg dan onze instagram pagina of hou onze artikelen pagina in de gaten!

Ga terug naar het overzicht