My Lifestyle Plan

Kneeling rear delt row

×
Ga terug naar het overzicht

 

De schouders bestaan uit de voorste-, mediale- en achterste kop. De achterkant van de schouders is vaak het minst ontwikkeld bij de gemiddelde sportschool bro. Dit komt doordat dit onderdeel vaak wordt gerekend tot ‘Rug’ trainen. De rug is, posterieure kant van je romp, is flink groot en bestaat uit enorm veel verschillende spieren met ieder hun eigen beweging en functie.
Rhomboids (midden bovenrug), rear delts (achterkant schouder), trapezius, lats, onder rug, erectoren, en dan heb je van een aantal ook nog een hoog, midden en laag variant. ‘Rug’ trainen is dus niet zo eenvoudig en dient specifiek te worden opgedeeld in verschillende bewegingen en dus ook oefeningen. Wanneer je dus ‘Rug’ gaat trainen en je rear delts niet isoleert, doe je ze tekort en krijgen ze te weinig stimulatie waardoor spiergroei dus uit blijft. Binnen de anatomie noemen we spieren die actief zijn, maar niet perse de ‘prime movers’ zijn: synergisten. Heel simpel: helpers. Deze helpen als het ware de prime movers en zijn dus ondersteunend. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld de adductoren (binnenkant bovenbeen) bij de barbel backsquat.

De rear delt row is bij de juiste uitvoering een top oefening om de achterkant van de schouders te isoleren. Zorg dus voor een goede voetplaatsing (zie video) of voer de oefening uit terwijl je met 1 knie op de grond steunt.

Let op de positie van je ellenbogen ten opzichte van je romp!

  • Je wilt hierin (als je van achteren kijkt) geen T-vorm hebben (midden bovenrug focus)
  • Je wilt je ellenbogen niet compleet dicht bij je lichaam houden (lat focus)
  • Je wilt er precies tussenin gaan zitten: 45 graden hoe is een prima richtlijn voor het targetten van je rear delts
Ga terug naar het overzicht