My Lifestyle Plan

Hoe herken je een goede coach

×
Ga terug naar het overzicht

Je opent Facebook of Instagram, scrolt een paar keer naar beneden, en je komt 10 personal trainers, 5 life coaches en 5 magische formules om jouw droom fysiek te behalen tegen 🧪 . Hoe filter je nou iemand hieruit die daadwerkelijk deskundig is op het gebied van coaching🤔?

Wanneer mag je jezelf personal trainer of coach noemen?🏅
Dit is meteen een groot deel van het probleem: Coach of PT’er zijn geen beschermde beroepen. Iedereen mag zichzelf dus deze titel geven, zonder dat er een verplichte opleiding of kwaliteitseisen aan ten grondslag liggen.
– Personal trainer: niet beschermde titel zonder kwaliteitseisen.
– Coach: niet beschermde titel zonder kwaliteit eisen
– Life coach: niet beschermde titel zonder kwaliteitseisen
– Diëtist: beschermde titel met BIG (paramedisch register registratie)
– Sport diëtist: beschermde titel met BIG (paramedisch register registratie)
– Voedingsdeskundigen: niet beschermde titel en geen kwaliteitseisen. Deze titel wordt ook gevoerd bij het behalen van de universitaire graad ‘voeding en diëtetiek’.
❗️Iemand kan de theorie beheersen tot level Einstein maar bij het in de praktijk brengen compleet de plank mis slaan❗️

Wat maakt een coach een goede coach?👇🏼
Een coach adviseert jou en geeft je handvaten om te werken aan je doelstelling. De coach weet jou te begeleiden door dingen uit te leggen in begrijpelijke taal. Door te snappen wat en waarom je dingen doet doe jouw helpen je doelstelling te behalen, word je onafhankelijker. Zo hoef je niet voor elk wisse wasje je coach te contacten. Een goede coach verbetert jouw kwaliteit van leven en zorgt voor zelfredzaamheid.

📕De psychologie leert ons dat voornamelijk verwantschap, competentie en autonomie ervoor zorgen dat de levenskwaliteit verbeterd van mensen. In simpele woorden is dat eigenlijk het volgende:
– Ergens bij willen horen;
– Ergens beter in worden;
– En meer zelfredzaam worden.
Een goede coach is Iemand die jou stimuleert dit te realiseren. Dit betekent dus niet: met de beentjes omhoog en u verteld mij maar wat ik moet doen en dan fix ik die sixpack. Nee, het gaat erom dat je zelf de controle leert nemen over je eigen leven en hierdoor zelf de juiste keuzes leert maken.

Hoe vind ik dan een goede coach?🔭
Een goede coach vinden blijft lastig maar we hebben 6 tips voor jullie opgesteld waarmee je redelijk het kaft van het koren kan scheiden:
1. Zorg dat je je beoogde coach zijn social media en website verkent en kijkt naar testimonials van cliënten. Kijk of dit geen fake reviews zijn door namen en getagde cliënten op te zoeken.
2. Kijk naar welke opleiding(en) de coach heeft gevolgd. Enkele opleidingen op het gebied van sport en voeding die een positieve indicatie zijn voor het niveau van de coach zijn: Menno Henselmans PT course (voorheen Bayesian Bodybuilding), Chivo opleidingen, voeding en diëtetiek(diëtist), Milo Education, Perfect Performance certificaat (voor de PT’er vooral). Enkele opleidingen die helaas zwaar onder maats zijn om in de buurt te komen van een goede personal trainer zijn: alle fitvak varianten en alle opleidingen die claimen iemand in 4-5 weken op te leiden tot personal trainer. Die “summer-school binnen 5 weken PT’er” advertenties zijn echt om te janken…
3. Kijk naar de artikelen en kennis die de coach verspreid. Zorg dat je toonaangevende wetenschappelijke onderbouwde coaches volgt en vergelijk kritisch de standpunten. Niet alles op het internet is waarheid 😉
4. Een goede coach werkt aan lange termijn progressie en het vormen van goede gewoontes, waardoor je een duurzame leefstijl realiseert. Iemand die pronkt met “Een sixpack in 6 weken” moet je ver van uit de buurt blijven.
5. Vraag door wanneer je sceptisch bent. Hoezo? Waarom? Hoe komt dat dan? Leg eens uit, etc. Uiteindelijk lult de persoon in kwestie zich vast en weet je genoeg.
6. Een coach die standaard praat over ‘goed’ of ‘slecht’ of ‘gezond’ en ‘ongezond’ zónder enige vorm van context begrijpt de hele basis van voeding en training niet. Deze persoon mag je linea recta de prullenbak in gooien. Context vormt de basis van je argument. Wanneer iemand voor 90% onbewerkt voedsel eet en hier en daar af en toe een Ben & Jerry’s naar binnen werkt, betekent dit dat het dieet ongezond is? Nee. Het totale plaatje is belangrijk om een oordeel te vellen. Geen enkel product in isolatie is goed of slecht.
7. Ren weg bij een coach die direct supplementen als BCAAs, Pre-Workouts en detox middeltjes adviseert. Dit is in 99/100 gevallen nergens goed voor, alleen voor de portemonnee van meneer of mevrouw de influencer. Dit is helaas allemaal troep zonder enig wetenschappelijk bewijs.

Wat zijn geen goede indicaties om een coach te beoordelen? 🚫
– Een coach uitzoeken puur op uiterlijke kenmerken: Een coach puur op uiterlijke kenmerken uitzoeken is geen goed idee. Iemand die enorme genetische potentie heeft, aan de anabolen zit of zelf een goede coach heeft, kan zelf de ballen begrijpen van hoe die iemand moet coachen en adviseren. Zelf gecoacht worden betekent absoluut niet dat je zelf ook ineens mensen kunt begeleiden. Jouw advies en programma is afgestemd op jou als individu. In 98 procent van de gevallen werkt dit niet of zeker niet optimaal voor een ander. Onthoud dat als iets werkt dit niet hoeft te betekenen dat dit optimaal voor jou is. Iemand coachen en begeleiden is écht een vak en moet niet onderschat worden.
– Een coach uitzoeken puur op een behaalde titel: Er zijn genoeg voorbeelden van mensen met een titel die niet (voldoende) functioneren in de praktijk. Bijvoorbeeld door een tijd uit het vakgebied geweest te zijn of de kennis niet bij te schaven. Of op een compleet ander vlak dan voor opgeleid advies proberen te geven.

Wil je hier meer informatie over stuur ons dan een dm en we lichten je dit graag toe!

Ga terug naar het overzicht