Feit of fabel? Suikercrash

Een veel voorkomend begrip en uitspraak van mensen, maar bestaat er echt zoiets als een “suikercrash” of “ik moet iets eten, want mijn ‘bloedsuiker’… blablabla”?

Voordat we hier antwoord op geven, leiden we je eerst door een uitleg.

Wat is suiker


Suiker is een voedingsmiddel of ingrediënt van voedingsmiddelen wat voor 100% uit koolhydraten bestaat. 1 koolhydraat is gelijk aan 4 kilocalorieën. Alle koolhydraten die je binnenkrijgt hebben invloed op je bloedsuiker (dus niet alleen suiker).

Fun fact: alle koolhydraten die je binnenkrijgt eindigen uiteindelijk na vertering en verwerking van je lichaam allemaal in glucose. Of je nu pure tafelsuiker naar binnen giet, een volkoren boterham eet of een emmer snoeptomaatjes murdert → all glucose in the end.

Wanneer je koolhydraten binnenkrijgt stijgt je bloedsuiker en maakt je lichaam insuline aan om de bloedsuiker weer te laten dalen. Dit is een actie – reactie systeem van je lichaam (autoregulatie).
Niet alle voedingsmiddelen met koolhydraten hebben evenveel effect op je bloedsuiker. Het effect van een voedingsmiddel op je bloedsuiker wordt uitgedrukt in de glycemische index (GI). Een hoge GI geeft dus aan dat product x veel invloed heeft op je bloedsuiker en een lage GI vice versa.

Voedingsmiddelen worden ingedeeld volgens hun GI:

  • hoge GI = meer dan 70
  • middelmatige GI = 70 tot 55
  • lage GI = minder dan 55

Volkorenbrood heeft een GI van 75 en zorgt daardoor dus voor meer stijging van je bloedsuiker dan gewoon tafelsuiker.
Gelukkig eten we nagenoeg nooit voedingsmiddelen in isolatie en wordt het vaak gecombineerd met andere producten (boter, beleg, etc.), waardoor die totale GI van een ‘maaltijd’ aanzienlijk beïnvloed kan worden.

De theorie achter de ‘Suikercrash’


In het kort: eet je producten die koolhydraten bevatten, dan stijgt je bloedsuiker. Hier komt een reactie van je lichaam door middel van insuline, waardoor je bloedsuiker weer wordt verlaagd.

Wanneer je diabetes type 1 hebt (RIP), maakt je lichaam geen insuline aan wanneer er koolhydraten binnenkomen. Heb je diabetes type 2 ben je iets minder fucked, maar is de regulatie niet helemaal 100 en geeft je lichaam te weinig insuline af.

Bij mensen met diabetes kan de bloedsuiker dus veel te hoog worden doordat je lichaam dit niet goed reguleert met de aanmaak van insuline. Het effect hiervan is: je kunt je erg beroerd gaan voelen en een gevoel van ‘crashen’ krijgen.

Feit of fabel


Je kunt het misschien al een beetje raden maar de suikercrash bij gezonde mensen is een fabel! Bij een gezond persoon reguleert het lichaam de bloedsuiker door insuline aan te maken. Heb je ooit een crash ervaren van volkoren brood? Waarschijnlijk niet en zo wel dan is het verstandig om bij de huisarts eens je bloedsuikers te laten checken na het eten van je bammetje, want er kan natuurlijk ook iets medisch aan de hand zijn.

Een echte suikercrash zouden ze in medische termen ‘hypoglykemie’ noemen. Gezonde mensen komen daar ‘bij lange na’ niet in de buurt na het consumeren van veel suiker of koolhydraten.

Hoe zit het dan met de ‘after-dinner-dip’? Lees het hier!

Bekijk andere blogs

Hoe ga je om met ziek zijn en je fitnessdoelen?

De energiebalans

De basis 101: Bracen

Geldverspilling 101: BCAA