My Lifestyle Plan

Feit of fabel? ‘de after-dinner-dip’?

×
Ga terug naar het overzicht

Deel 2 over het effect van een dip na een maaltijd. Lees hier deel 1. Over de after-dinner-dip gaan een hoop verschillende broodje aap verhalen de rondte, zoals de schommelende suikerspiegel waardoor je zou ‘crashen’. Is dit dan ook een fabel, of…?

De reden dat je een afterdinnerdip kan ervaren heeft te maken met het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is te onderscheiden in twee kanten:

  1. Het sympathisch zenuwstelsel is verantwoordelijk voor ‘actie’. Dagelijkse bewuste activiteiten zoals opstaan, lopen, zitten, eten & drinken, etc.
  2. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor onbewuste acties zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden.

Bovenstaand wordt vaak ook gelinkt aan ‘fight or flight’ modus  en de ‘rest and digest’ modus.

Op de momenten dat je jouw dipje ervaart is het parasympatisch zenuwstelsel simpelweg actiever. Je zit in de ‘rest and digest’ fase. Wat doet je lichaam in dat geval? Precies, resten en digesten oftewel: chill the fuck out, je lichaam is bezig met shit verteren wat je net naar binnen hebt gebeukt.

Circadiaans ritme
Niet alleen voeding consumeren heeft invloed op je ‘dipje’, maar ook het circadiaans ritme. In de volksmond: je biologische klok. Nog simpeler gezegd: het onbewuste apparaat in je hoofd dat zegt “honger, eten, nu” of “opstaan, wakker worden” (als je wekker niet gaat).
Vanwege dit systeem in je lichaam ervaren de meeste mensen na de lunch een ‘afterdinnerdip’. Het parasympatisch zenuwstelsel is hier dus ook weer actiever. De ‘afterdinnerdip’ is dus legit wel een bestaand iets!

Een afterdinnerdip kun je logischerwijs ook hebben ná je ontbijt. De reden dat dit niet vaak gebeurt kan meerdere oorzaken hebben:

  1. Je eet doorgaans niet zoveel in de ochtend, waardoor vertering easy is voor je lichaam en niet veel tijd + energie kost;
  2. Je circadiaans ritme is erop ingesteld om in de ochtend vaak actiever te zijn. Je bent net wakker, dus het is ‘go’ time;
  3. Ben je op vakantie, ga je bij je ontbijt in een all inclusive hotel een keer flink los in de ochtend, je zal zien: afterdinnerdip.

Belangrijk: Verder zijn er nog genoeg andere factoren die invloed hebben op je gesteldheid en je ‘dipjes’ door de dag heen. Een niet uitgewerkt voorbeeld kan zijn een te hoog vetpercentage, waardoor je insuline gevoeligheid nadelig wordt beïnvloed en dus je koolhydraattolerantie wordt verlaagd.

Wat is de rol van voeding bij een after-dinner dip?
Een maaltijd met veel koolhydraten activeert het parasympatisch zenuwstelsel meer dan koolhydraatarme maaltijden. Actiever parasympatisch systeem = je lichaam wordt getriggert tot meer rust. Daarnaast speelt slaap een grote rol. Hoe slechter je hebt geslapen hoe groter de kans op een dip wat dus het parasympatisch zenuwstelsel is die actiever wordt. Je lichaam reguleert namelijk enorm veel zaken en slaap is er hier ook één van. Weinig geslapen → sneller moe. Dit is een effect dat je lichaam zelf genereert. Een signaal van je onbewuste zelf naar je bewuste zelf van: “Maat, pak slaap!”

Conclusie
Bestaat er een suikercrash? Ja die bestaat, maar niet bij ‘gezonde’ mensen en alleen bij mensen met diabetes die geen insuline spuiten.

Veel koolhydraten vergroten wél de kans wel op een ‘afterdinnerdip’ doordat het parasympatisch zenuwstelsel actiever wordt. Wil je de kans hierop verkleinen, zorg dan dat je voldoende slaapt en op nagenoeg vaste tijden eet.

Slaap gefixt en ervaar je alsnog standaard op een bepaald moment een afterdinnerdip, dan kun je experimenteren met een minder koolhydraatrijke maaltijd en de invloed hiervan.

Hulp nodig bij het uitbalanceren van jouw voedingspatroon? Wij helpen je erbij met onze coaching! Vul het contactformulier in, of DM ons op Instagram. We helpen je graag naar een gezonder leven 🙏🏻

Ga terug naar het overzicht