My Lifestyle Plan

Duizeligheid bij het verliezen van gewicht – waardoor komt dit?

×
Ga terug naar het overzicht

Nu ben je 10 kilo kwijt, super bewust bezig met je voeding, maar elke keer als je opstaat zit je in de draaimolen en tijdens gymsessies space je hem dusdanig dat je je afvraagt of je nog wel op deze planeet bent. Hoe dan? Lage bloedsuiker? TE weinig gegeten, je lichaam heeft meer energie nodig? In deze post een uitleg naar de oorzaken en oplossingen!

Lage bloeddruk
Overgewicht zorgt voor het vernauwen van je bloedvaten wat resulteert in meer kans op een hogere bloeddruk. Wanneer je dus je vetmassa laat afnemen worden je bloedvaten weer wijder. Hierdoor daalt dus ook je bloeddruk. Heb jij een gezond gewicht en je verlaagd de vetmassa, dan neemt je bloeddruk ook af. Dus heel simpel verlies je vet > daalt je bloeddruk.

Vetverlies kan in theorie puur en alleen met voeding gerealiseerd worden. Bewuster omgaan met wat je in je mond stopt en de wijze richtlijnen van het voedingscentrum volgen zijn de eerste stappen. Geen brood meer, minder uit pakjes eten, ‘50-70% minder zout’-producten kiezen, etc. Want mensen: zout is het kwaad van deze wereld en is de creatie van satan… Ben je echt lekker bezig, ga je er ook extra bij bewegen, sporten en wellicht trainen in de gym. Eindstand:

  1. Minder eten tot je nemen = minder zout binnen krijgen
  2. Minder bewerkte producten tot je nemen = minder zout binnen krijgen
  3. Zout-arme producten kiezen = minder zout binnen krijgen
  4. Minder brood eten = minder zout binnen krijgen
  5. Afvallen = bloeddruk lager
  6. Erbij sporten = meer zweten = meer zoutverlies
  7. Warm weer buiten = meer zweten = meer zoutverlies

Feit: zout speelt een belagrijke rol bij de hoogte van je bloeddruk. En tekort hieraan zal je bloeddruk doen dalen. In combinatie met het bovenstaande kan dat in een (te) lage bloeddruk resulteren met tot mogelijk gevolg (extreme) duizeligheid en/of spierkrampen.

Conclusie: vul hem zelf maar in 😊

Als gezond persoon zonder nier of hart klachten en/of medische indicatie voor een zoutbeperking hoef je niet je zoutinname te gaan beperken. Je lichaam auto reguleert je zout en vocht huishouding. In het geval van gewichtsverlies, wat dus al zorgt voor bloeddruk verlaging, kan het daarnaast sporten en zout beperken voor problemen zorgen. Dit is waarom sporters een verhoogde zout behoefte hebben. Heb je veel last van duizeligheid en wellicht spierkrampen? Check eens je zoutinname.

Note: Heb je overgewicht en daardoor een hoge bloeddruk dan is zout beperken het gevolg aanpakken en niet de oorzaak. Dit is hetzelfde als 100x tegen een laag hangende balk in je deurpost aanlopen en daarom een helm gaan dragen.

Wist je dat: Met een onbeperkte voorraad aan water kun je nog steeds uitdrogen. Zout maakt het mogelijk voor je lichaam om water in de cellen te transporteren. Dus vermijd je zout compleet kun je het gevoel krijgen dat het water je bijna de nek uit komt maar toch aan het uitdrogen bent.

IJzertekort

Een tekort aan ijzer kan ook zorgen voor duizeligheid en een slap/futloos gevoel. Dit kan namelijk bloedarmoede tot gevolg hebben. Dit komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, doordat het ijzergehalte wordt verlaagd bij maandelijkse bloedingen. Hoe heftiger je maandelijkse periode hoe meer ijzer je dus verliest. Heb je inwendige bloedingen of een wond die blijft bloeden kun je dus ook veel ijzer verliezen.

Ademhaling

Wanneer je bracen of ademhalen verkeerd gebruikt tijdens je training kun je last krijgen van duizligheid of in extreme gevallen zelfs flauwvallen. In de meeste gevallen ben je hier dan ook wel bewust van.

Conclusie

  1. Bij gewichtsverlies daalt je bloeddruk door het wijder worden van de bloedvaten.
  2. Het beperken van zout in combinatie met sporten (hoe warmer hoe meer zout je verliest) doet je bloeddruk nog drastischer dalen.
  3. Daarnaast kan ijzertekort een oorzaak zijn van duizligheid en een flauw/slap gevoel.

De stappen die je wilt ondernemen wanneer je klachten als duizeligheid en flauwvallen hebt verschillen per casus. Wij adviseren daarom dit altijd direct te melden bij je coach in een vroeg stadium! Ben je al bekent met deze klachten, meld ze dan al bij voorbaat. Heb je geen coach of een coach die niet medisch onderlegd is, ga dan langs bij een medisch specialist of een huisarts.

Tip: stel altijd vragen hoe en waarom!!! Hiermee filter je al snel onzin en onkundige specialisten. Als wij zeggen doe maar 10 setjes pushups van 30 herhalingen en je vraagt waarom dit aantal setjes en dit aantal herhalingen, dan zou je een onderbouwd antwoord moeten krijgen. Niet een antwoord als dit is mij favoriete getal of ik zag dit getal vandaag in de horoscoop van mijn favo influencer staan.

 

 

 

 

Ga terug naar het overzicht