My Lifestyle Plan

De ongevraagde mening van je omgeving

×
Ga terug naar het overzicht

“Je hoeft echt niet meer af te vallen hoor, dan is het niet meer mooi!”
“Kom op, je kan dat ene biertje toch wel meedrinken, doe ff gezellig joh!”
“Ga je nou alweer trainen? Je moet niet doorslaan hoor”
“Eet toch lekker dat gebakje, je kan het makkelijk hebben”

Een kleine opsomming van wat ongevraagde meningen die je te horen kan krijgen zodra je iets wil doen aan je leefstijl of fysiek.

Wat is nou de motivatie om dit soort commentaar te geven?
Mensen projecteren vaak hun eigen gewoonte en gedrag op een ander. Dat is waarom je niet snel iemand als Arjen Robben of een Cristiano Ronaldo tegen je zal horen zeggen; ga is wat minder trainen, ga eens wat meer zuipen. Dit zijn mensen die sport en gezondheid ook hoog in het vaandel hebben staan. Iemand met zwaar overgewicht en een ongezonde levensstijl met de bijbehorende gewoontes zal eerder zich niet kunnen vinden in jouw ambitie en levensstijl. Opmerkingen die je dan krijgt van deze persoon zijn dan ook vaak het gevolg van het projecteren van hun eigen gedrag en gewoonte op die van jou.

Hoe kun je hiermee omgaan?
1. Accepteer dat niet iedereen je begrijpt. Trek je niet teveel aan van de mening van anderen, er zullen altijd mensen zijn die anders denken dan dat jij zal doen. En het grappige is: je hebt 0,0 invloed op wat iemand anders over je denkt. Punt is: opvattingen en meningen verschillen. Het is wel goed om te beseffen waar opmerkingen en meningen vandaan komen, wat dus vaak een weerspiegeling van hen eigen gedrag en gewoonte is. Niet iedereen zal het slecht bedoelen, maar besef: het is jouw leven, jouw lichaam, doe waar jij je goed bij voelt!
2. Heb je geen zin in iemand zijn mening geef dit dan gewoon een keer duidelijk aan. Blijft iemand erover doorgaan dan kun je beter gewoon weglopen. Jezelf blijven verantwoorden voor je eigen acties heeft geen zin. De ander is er vaak (onbewust of bewust) op uit om jou om te praten, zodat ze hun eigen acties kunnen rechtvaardigen.
3. Omring jezelf met mensen die je stimuleren en in hetzelfde gedachtegoed handelen.
4. Laat je eigenwaarde niet afhangen van wat een ander vindt. Ongevraagd commentaar krijgen kan erg irritant zijn. Vooral als je wellicht wat onzeker bent en nog in een nieuwe-mindset-ontwikkelende fase zit.

 

Ga terug naar het overzicht