Een energiebalans simpel uitgelegd:

Deze balans in energie in je lichaam bepaald of je afvalt, aankomt of op gewicht blijft. Calorieën zijn een eenheid waarmee energie wordt uitgedrukt. Er zijn 3 standen waar de energiebalans zich in kan bevinden, namelijk:

  1. Een positieve energiebalans: Je hebt hogere energie-inkomsten dan uitgaven, je spaart dus energie op waardoor je gewicht zal toenemen.
  2. Een negatieve energiebalans: Je hebt hogere energie-uitgaven dan inkomsten, waardoor je gewicht zal dalen.
  3. Een evenwicht in energiebalans: Je geeft evenveel uit als er binnenkomt, je valt dus niet af, maar komt ook niet aan in gewicht.

Nagenoeg niks omtrent voeding is zwart wit maar een energiebalans is dit wel!

 

Fabels of de energiebalans:

Je moet meer eten om je metabolisme op gang te helpen en verder af te vallen.

Deze fabel komt voor in vele vormen. Een paar voorbeelden:

“Je moet je verbrandingsmotor opgang helpen”

“Je staat in de spaarstand, je eet te weinig”

Oké mensen we gaan even het gezonde verstand erbij pakken. Nog niet eens de wetten van thermodynamica, want als je die begrijpt hoeven we het hier niet eens over te hebben.

De mensen die dit roepen begrijpen blijkbaar niet hoe het menselijk lichaam werkt. Dus even simpel ervan uit gaande dat iemand je dus één van deze fabels verkoopt. Stelling: “Te weinig eten zou ervoor kunnen zorgen dat je niet meer afvalt.” Dus deze persoon beweert dat kinderen die doodgaan van de honger in Afrika eigenlijk een bullshit verhaal is? Deelnemers van Expeditie Robinson komen 10kilo lichter terug en hebben gewoon vergeten hun spaarstand even aan te zetten? Nee mensen, je lichaam kan niet op lucht je organen aan de praat houden. Hiervoor is energie nodig. En in voeding zit energie. Te weinig eten zou alleen kunnen zorgen voor te snel afvallen en tekorten van vitamines en micronutriënten. Dus bullshit met uitroepteken deze fabels. Denk je dat je te weinig eet en je valt niet af, dan eet je gewoon stiekem te veel (medisch onderliggende ziektes daargelaten natuurlijk, maar dat spreekt voor zich).

Na 8 uur s’avonds mag je niks meer eten want daar word je dik van.

Ten eerste waar komt deze onzin vandaan? Mensen die nachtdiensten draaien zijn natuurlijk erg blij dat dit onzin is, dit zou het percentage mensen met overgewicht namelijk drastisch doen stijgen. Als je het stukje over energiebalans goed hebt gelezen draait het allemaal om energie in vs energie out. Het zijn letterlijk natuurwetten waar we het over hebben. Wet van behoud van energie (als je hier bekend mee bent), energie vergaat niet. Energie kan alleen verbrand worden en dat doen we middels beweging. Als jij in een energietekort zit maakt het niet uit op welk tijdstip van de dag je al deze calorieën eet. Vast je de complete ochtend en eet jij je volledige caloriebudget in de avond dan zal je nog steeds afvallen.

Ik eet 1000 calorieën en ik val niet af?!

Onderzoek laat zien dat je voeding tracken en inschatten (eyeballing) van hoeveel calorieën je binnen krijgt zelfs bij diëtisten fout gaat. Mensen onderschatten enorm qua hoeveelheid wat ze binnenkrijgen. Fouten als gekookte rijst vs. ongekookte rijst invoeren kunnen hierbij ook fouten met zich meebrengen.

De literatuur laat afwijkingen van wel 1500 calorieën zien ten opzichte van wat iemand daadwerkelijk binnenkrijgt. Puntje bij paaltje zit je niet in een energietekort wanneer je niet afvalt. Mogelijk zit je in plaats van op 1000 calorieën wel op 1800 calorieën. Heeft tracken überhaupt dan wel zin!!?? Jazeker, het belangrijkste is dat je constant blijft met tracken. Bespreek met je coach waar het mogelijk mis gaat en pas je manier van tracken aan of stel bij op basis van je doelen (afvallen of aankomen). Zorg dat je altijd je eiwitdoel en je minimum aantal vetten haalt hierbij. Wanneer je constant bent zal je dan op papier misschien laag uitkomen in calorieën maar in werkelijkheid kan dit dus aanzienlijk verschillen. Wanneer je in werkelijkheid 1000 calorieën nodig hebt om af te vallen is het misschien verstandig eens te gaan kijken of er niet een medische oorzaak is waardoor je niet afvalt, zoals bijvoorbeeld een probleem met je schildklier of spijsvertering. Spoiler: Dit is heel erg zeldzaam.